Altres activitats per treballar durant la visita al Museu
S’han elaborat un conjunt de propostes d’activitats per a realitzar durant el recorregut per la Girona romana. Pràcticament tots els punts d’interès tenen alguna proposta opcional, que pot ser desenvolupada en el transcurs de l’activitat o bé prendre alguna informació i tractar-la posteriorment a l’aula.
En el marc de la realització del taller Com era una ciutat romana com Gerunda? hem elaborat un conjunt de propostes d'activitats pensades per realitzar-se durant el recorregut per les vitrines de la sala del món romà de l’exposició permanent del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona.
Amb l’arribada dels romans, a la darreria del segle III aC, comença un llarg període d’assimilació d’una nova cultura que rep el nom de Romanització.
Catalunya va quedar integrada dins una nova ordenació política i cultural, que dos segles després esdevindrà l’Imperi Romà. El territori català va adoptar elements culturals com la llengua, l’art, la religió i el dret, propis de la civilització romana. L’economia es va integrar en les rutes comercials romanes, s’hi van fundar noves ciutats i s’hi va construir una gran i complexa xarxa viària.
Busca la resposta a aquestes qüestions:
La vil·la és un conjunt d’edificacions, habitatges, magatzems i tallers, destinats a l’explotació del territori que l’envolta. Solen presentar tres parts: la part rústica, la part urbana i elfundus.
Busca el conjunt d’eines per a la taula i la cuina. Pots dir el seu nom i la seva utilitat?
Busca en el glossari que trobaràs en uns calaixos penjats a l’inici de la visita a les sales del Museu, el significat de les següents paraules relacionades amb el món rural romà:
La ciutat, la urbs, és el centre de la vida social, econòmica, cultural. La seva fundació se situa al segle I aC i es mantindrà durant tot l’Imperi Romà. Les ciutats documentades a les nostres terres són: Emporiae (Empúries), Gerunda (Girona), Aquae Calidae (Caldas de Malvella), Blandae (Blanes) i Iulia Lybica (Llívia ).
En la vitrina “El món urbà: La ciutat” trobaràs un Oscillum
Aquest conjunt d’instruments mèdics de la vitrina es van trobar en la ciutat romana d’Empúries.
Busca en el glossari que trobaràs en uns calaixos penjats a l’inici de la visita a les sales del museu, el significat de les següents paraules relacionades amb el món urbà:
La base econòmica del món romà continua essent el treball agrícola. Les terres gironines s’especialitzen en la producció de vi i d’oli. Destaquen altres activitats econòmiques com la preparació de salaons i els tallers ceràmics. El comerç quotidià es realitza a les ciutats i el comerç de llarga distància és bàsicament marítim.
Fes la lectura de “la ceràmica d’importació en època romana”
Contesta les següents preguntes:
Has vist monedes d’època romana? Al museu hi ha exposades deu monedes d’aquesta època. Troba-les i digues a quin emperador pertanyen.
El model de societat romana s’imposa ràpidament en la societat hispanoromana. El model de societat esclavista, la família patriarcal, la manera de vestir, la higiene, el tipus d’oci que es practica s’importen de Roma.
Busca en el glossari que trobaràs, en uns calaixos penjats a l’inici de la visita a les sales del Museu el significat de les paraules següents:
Les creences i els rituals romans s’imposen dins la nova societat hispanoromana tant en el culte públic i oficial com en els rituals privats dins de la família.
Les següents activitats estan ideades per a realitzar-se durant la visita a les naus laterals de l’església del monestir de Sant Pere de Galligants, on s’exposen peces de gran format. Aquests elements són ornaments en pedra que vestien la ciutat de Gerunda (Girona) i Aquae Calidae (Caldes de Malavella) com escultures, inscripcions o capitells.
A les naus laterals de l’església hi ha tres mil·liaris. Un mil·liari o pedra mil·liar (procedent del llatí miliarium) és una columna que es posava a la vora de les calçades romanes per assenyalar les distàncies cada mil passus. A la nau dreta de l’església hi ha tres d’aquests mil·liaris.
El sepulcre de les Estacions que es troba a l’interior de la sala polivalent, situada al final de la nau dreta, es divideix en dues parts.