Laboratori d'Arqueobotànica

Laboratori d'arqueobotànica

L'arqueobotànica és la disciplina que estudia les restes vegetals recollides en contextos arqueològics. Podem obtenir dades paleoambientals (clima i evolució de les comunitats vegetals) com antròpiques (pràctiques agrícoles, alimentació vegetal i acció humana sobre la vegetació). La informació inferida interessa a la paleobotànica (evolució i difusió de les plantes) i a la paleoetnobotànica (relacions dels grups humans amb els vegetals).

Coordinador: Dr. Ramon Buxó rbuxo@gencat.cat

http://www.nature.com/ncomms/2014/140523/ncomms4953/full/ncomms4953.html

ESTUDIS ARQUEOBOTÀNICS

1 - sud de França, Lattes (Languedoc) (UMR 5140-CNRS) (1986-2005), Salses (Rosselló), cova de Montou (Rosselló), cova de Bélésta (Rosselló).

2 - Romania, projecte de cooperació arqueològica Tell Hirsova (-CNRS-, Ministeri de Cultura de França) (1993-1996).

3 - Orient mitjà, Tell Halula i Chagar Bazar (Siria) i Akarçay Tepe (Turquia) (SAPPO-Universitat Autònoma de Barcelona) (en curs[+ info].

4 - Península ibèrica,
Catalunya, Plansallosa (Garrotxa), cova 120 (Garrotxa), Bauma del Serrat del Pont (Garrotxa), Vilauba (Pla de l’Estany), Sitges UAB (Vallès oriental), Bòbila Madurell (Vallès oriental), Ca l'Estrada (Vallès oriental), Can Roqueta (Vallès oriental), Institut de Manlleu (Osona), La Fonollera (Baix Empordà), Illa d’en Reixac (Baix Empordà), Ullastret (Baix Empordà), Mas Castellar de Pontós (Alt Empordà), Empúries, Sant Martí d’Empúries (Alt Empordà). 
. Anàlisi de materials orgànics als jaciments d’Iesso (Guissona) i del Peri-2 de Tarragona.
. Col·laboració científica amb el Laboratori d'arqueobotànica de la Universitat Autònoma de Barcelona. En curs: projecte de La Draga (Banyoles, Pla de l'Estany).
. Projecte de Recerca sobre discriminació isotòpica del Carboni 13 en les restes vegetals arqueològiques de la zona mediterrània. Conveni vigent entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona. 
País Valencià, Cova de les Cendres, Arenal Costa, Les Jovades (Universitat de València).
Terol, Las Costeras, La Sima del Ruidor, La Hoya Quemada (Universitat de Saragossa i Terol).
Castilla-La Mancha, Motilla del Azuer, Motilla de las Cañas (Daimiel, Ciudad Real).
Andalucía, Los Millares (Sta. Fé de Mondújar, Almería), Castellón Alto (Galera, Granada), Cuesta del Negro (Purullena, Granada), El Malagón (Orce, Granada), Cueva del Toro (Antequera, Málaga), Campos (Cuevas del Almanzora, Almería), Cerro de la Virgen (Galera, Granada), Fuente Amarga (Galera, Granada), Cerro del Villar (Málaga), La Junta (La Puebla de Guzmán, Huelva), excavació d’època islàmica a La Alhambra (Granada)
Andorra, projecte arqueològic de Roc d’Enclar.

CONGRESSOS

13th International Work Group of Palaeoethnobotany (IWGP) Symposium Girona, Spain 2004


Twitter
Facebook