A partir de l'1 de novembre el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona oferirà aquesta exposició dedicada al jocs a l'antiguitat. Produïda per Arqueoxarxa i concebuda pel Museu de Badalona, vol mostrar, sobretot per mitjà de peces arqueològiques conservades als museus de Catalunya, amb l'ajut de la iconografia trobada arreu, alguns jocs que s'han mantingut des de l'antiguitat -incloent-hi l'època medieval -, fins als nostres dies.
La necessitat de jugar és intrínseca a l'evolució de l'ésser humà. El joc és un aprenentatge per a la vida. Des de la infantesa fins a la maduresa, amb el joc ens hem divertit però, sobretot, hem après a relacionar-nos amb l'entorn i a socialitzar-nos. El joc serveix per adquirir destreses i habilitats, i també per desenvolupar l'enginy de la ficció, la trampa o l'engany.
Les joguines són un reflex de la societat de cada època: de l'economia, de la tecnologia i, sobretot, de la capacitat d'imaginar. Alguns jocs i joguines que es conserven de l'antiguitat i la forma de jugar-hi han passat d'avis a pares i de pares a fills, generació rere generació.
Segurament, els nens i nenes i els adults de la prehistòria ja jugaven, però les seves joguines no s'han conservat. Les primeres joguines documentades les trobem a les primeres grans civilitzacions de Mesopotàmia i Egipte, on, cap el 4000 aC, apareixen el primers jocs d'estratègia en taulers. A la Grècia clàssica, el joc serveix per contribuir al desenvolupament físic, fomentar la capacitat d'estratègia, desenvolupar l'esperit creatiu i competitiu, però també per fomentar els rols i aprendre lúdicament. A l'època romana, tot i que es manté una part de la concepció grega, el joc té un paper alliberador on l'element lúdic i la diversió és allò important, essent-ne els daus el màxim exponent. El món medieval conservarà bona part dels jocs romans i, de la mà del món de la cultura andalusí, ens arribaran jocs de taula i d'estratègia com els escacs i les dames.
Aquesta exposició compta amb 214 peces originals de museus d'arreu de Catalunya i 40 rèpliques, que il·lustren 9 àmbits:
1. Jocs d'infantesa
2. Juguem a ser grans
3. Jocs en grup
4. Jocs de destresa
5. Jocs de punteria. Nous i bales
6. Jocs a l'aire lliure. La pilota
7. Jocs d'atzar. Tabes i daus
8. Jocs de tauler
9. Jocs medievals. Escacs