Timiatèrion, cernos o...




A vegades, l’atribució d’un objecte determinat a una funció concreta genera debats entre els experts. Debats que, mancats de noves aportacions, sovint s’eternitzen i no duen a cap acord entre les diverses opinions. L’objecte que avui us presentem és un d’aquests casos.

Es tracta d’una figura de terracota, buida per dins, en forma de bust de dona cobert amb un kalathos, que hom ha convingut que representa Demèter, deessa grega protectora de l’agricultura, tot i que a vegades es considera que es tracta de Core, la seva filla. Prové d’una sitja de Mas Castellar, a Pontós (Alt Empordà). Es data entre els segles III i II aC. Fa uns 15 cm d’altura i és fabricada a base de dos motlles (verticals). La “tapa” del càlat, quan s’ha conservat, presenta un o diversos forats, normalment cinc o set.

Aquests objectes tenen una àmplia distribució: des de Cartago, Sardenya i Eivissa, per tota la façana mediterrània de la península Ibèrica i fins al Llenguadoc. Apareixen en diferents contextos (sitges, necròpolis, dipòsits votius...).

Tradicionalment han estat considerats peveters o cremadors de perfums (thymiaterion), però es dona el cas que dels identificats al País Valencià i Catalunya cap no presenta senyals de cremat, com sí que passa a Cartago o Sardenya, per exemple. A partir d’aquest fet sorgí una altra interpretació que els considerava, sempre vinculats al culte de Demèter, vasos destinats a presentar les primícies de les collites (kernos). En el forat o forats de la part superior s’inserien espigues de blat. Hi ha una pintura mural d’època romana que representa Demèter amb càlat i amb espigues sobresortint. De totes maneres, aquesta interpretació no ha estat especialment ben acollida.

Així, el debat resta obert: timiatèrion, cernos o...