Encarem el final d'any mostrant una de les últimes feines del laboratori de conservació- restauració, que si bé no sembla guardar relació amb aquestes dates tan assenyalades, ens aproxima a descobrir l'origen d'un dels elements més icònics dels àpats nadalencs a casa nostra. I és que arran d'una minuciosa recerca feta pels investigadors Glòria Tous i David Purull s'ha intervingut una col·lecció d'hostiers i neulers conservats a les reserves del Centre de Pedret.
D'origen religiós, els hostiers són objectes concebuts com unes grans tenalles de ferro forjat els quals, mitjançant una premsa rectangular, servien per a coure la massa de les hòsties a la vora del foc. D'aquests en deriva el neuler, similar a l'hostier, però de premsa circular i ample. Aquesta modalitat sorgeix a l'alta edat mitjana, on la neula es popularitza entre nobles i reis com a postres després dels banquets.
Tanmateix, en origen la neula era plana i circular, confeccionada amb decoracions en relleu, doncs és comú entre els neulers trobar decoracions cisellades en negatiu per a traslladar a la pasta tota mena d'ornamentació, tant de tipus religiós com popular. Passaren els segles i la neula abandonà els banquets reials per a traslladar-se als menjadors de les classes populars. Així doncs, la neula va evolucionar adoptant la forma amb què la coneixem en l'actualitat, enrotllada o en forma de canut, tot acompanyant-nos als àpats nadalencs fins als nostres dies.
Des del laboratori estem contents de col·laborar amb aquest projecte de recerca i que les nostres intervencions de conservació contribueixin a la revalorització d’aquests elements.