Aquest petit fragment de pinta d’os ingressà al museu el 31 de desembre de 1901. Formava part d’un conjunt d’objectes procedents d’Empúries, comprat a Josep Pujol i a altres propietaris de la zona de l’Escala i Sant Martí d’Empúries.
En aquells anys, previs a les campanyes oficials d’excavació iniciades el 1908, els camps al voltant d’Empúries eren objecte de saqueig constant. Anys d’espoli continuat van afectar de manera especialment greu les necròpolis que envoltaven la ciutat. Aquest és l’origen de la important col·lecció emporitana del nostre museu: les compres de la Comissió de Monuments als espoliadors per salvar els objectes que, alhora, fomentaven la continuïtat de l’espoli.
La pinta prové, segurament, d’alguna de les necròpolis romanes de la ciutat. Les seves reduïdes dimensions, amb prou feines 3,5 cm de punta a punta (el que seria l’amplada de la pinta), ja ens indiquen que no era un objecte utilitari, sinó una joguina, una pinta per a pentinar nines.
Mancats de context, ens valdrem d’un espectacular referent a Roma mateix per situar-la: el sarcòfag de marbre de Crepereia Tryphaena, una jove romana morta entre els 17 i els 19 anys, poc abans del casament, descobert intacte l’any 1889. Acompanyant la difunta i les seves joies, hi fou enterrada una nina articulada d’ivori, que portava també les seves pròpies joies, amb una capsa que contenia el seu aixovar. Entre els diversos objectes hi havia dues petites pintes d’ivori. L’enterrament ha estat datat a mitjan segle II dC. La nostra pinta pot situar-se també en els primers segles de l’imperi, s. I-II dC, sense que puguem afinar gaire més.